Als je besluit om ratjes te nemen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken en wat je aan moet schaffen.

Kooien

Als eerste is het belangrijk dat je een geschikte kooi aanschaft. Dat kan een nieuwe kooi zijn, maar er zijn ook kooien die je 2de hands kan vinden op Marktplaats.

Een geschikte kooi is bijvoorbeeld de Ferplast Jenny. De afmetingen van deze kooi zijn: 80 x 50 x 80 cm (bxdxh). Tralieafstand: 10 mm.
Deze kooi is goed 2de hands op Marktplaats te vinden.
Zoals je op de foto kan zien is de kooi gevuld met plateaus, huisjes, een poepbak en hangmatjes (gemaakt door mij, ook bij mij te bestellen) en een loopwiel.
Voor ratten moet je de grootste maat hebben
en dat is minimaal 28 cm.

Zo kun je ook eens kijken op site’s zoals fretten.nl, budgetkooien.nl of zooplus.nl.
Let wel op de minimale kooimaat en zeker ook op de tralie afstand, deze moet niet te groot zijn, anders kunnen de rittens er in het begin doorheen.
Kijk ook uit voor de Remy kooi, ook al staat deze aangeschreven als rattenkooi, dat is de Remy zeker niet, en dus niet geschikt voor ratjes!!

 

Bodembedekking

Als bodembedekking kan je denken aan Ecobale, Greenmile of Finegard.
Dit zijn bodembedekkingen die uit karton bestaan en daardoor zeer geschikt omdat ze stofvrij zijn.
Voor de poepbakken gebruik ik Back2Nature, dat zijn geperste papieren korrels en die absorberen uitstekend.

 

Voer

Voor voer voor de ratten kun je denken aan bijvoorbeeld Science Selective. Dit is een brokje waar alles inzit wat de rat nodig heeft, behalve dierlijke eiwitten, deze moet je er nog apart bijgeven.
Koop geen Reggie Rat, dat is echt geen goed voer voor de ratten!

Ik geef mijn ratten een mengsel wat ik zelf heb samengesteld. Mijn voer is ook te bestellen.

Mijn eigen gemengde voer

 

Extra’s

De ratten hebben naast hun voer ook behoefte aan groentes en dierlijke eiwitten.
Denk bij groente bijvoorbeeld aan verse andijvie, boerenkool, erwten, witlof, paprika, wortel, tomaat, sla en komkommer.
Heel af en toe kan je de ratten wat fruit geven, maar dan maar heel af en toe, in fruit zitten teveel suikers en dat is niet goed voor ze.
Bij dierlijke eiwitten kun je denken aan Applaws of Almo Nature. dat zijn blikjes voor de kat met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Applaws is te koop via diverse sites voor dieren en Almo is te koop in de dierenwinkel.
Ook kun je de botten van je kip geven, voedzaam en ook nog eens goed voor de tanden. De botten moeten wel van gekookte of gegrilde kip komen, dus helemaal gaar, dit i.v.m. salmonella besmetting.
Ook een hard gekookt eitje gaat er goed in.

Denk ook eens aan hazelnoten of walnoten, deze zijn zeer voedzaam, maar ook goed voor de tanden. Dan wel in de dop geven, zodat de ratten moeite moeten doen voordat ze het kunnen opeten.
Ratten zijn knagers dus knagen zullen ze doen. Wat je ze daarvoor kunt geven zijn de noten zoals eerder genoemd of takken van wilgen of onbespoten takken van fruitbomen.

Een complete lijst van voeding wat ze wel  en niet mogen staat op www.ratten.nl

 

Vervoers en verblijfskooien voor zieke ratjes

Als je ratjes hebt en je wilt er nieuwe rittens bij introduceren is het handig als je een duna hebt daarvoor. Deze is ook geschikt als ziekenboeg, of voor als je de kooi gaat verschonen, kunnen ze daar in totdat de kooi klaar is.

 

Denk ook aan een transportbakje voor als je de rittens gaat ophalen.
Deze zijn ook te koop bij fretten.nl