Het begin van rattery Topolino

In 2009 kwam Rian van Rattery Rapalje met de vraag of ik 2 vrouwtjes uit haar G en H nest wilde, om daar onder haar rattery, 2 nestjes mee op te voeden. Enthousiast zei ik meteen ja! Na de spanning van het zwanger zijn, het bevallen van mijn meisjes en het opvoeden van de rittens, was mijn passie geboren om zelf een rattery te beginnen.

De naam Topolino is gekozen vanwege mijn Italiaanse roots en betekent ‘Rat’.

 

Richtlijnen

Mijn streven is om een rattery te zijn, die de gezondheid en de levensverwachting van de rat probeert te verbeteren. Dit probeer ik door ratjes te kiezen die een stamboom hebben, met een fijn karakter en een goede gezondheid.

De mannen mogen niet eerder dekken dan wanneer ze één jaar oud zijn. De leeftijd dat ze ingezet worden hangt ook van de stamboom af, soms kies ik ervoor om wat langer te wachten als ik meer zekerheid over de lijn wil hebben en soms kies ik er bij uitzondering voor om ze iets eerder in te zetten.

De vrouwtjes mogen gedekt worden vanaf 5 maanden tot 9 maanden. Ik laat een vrouwtje maar één keer dekken, of er moet een goede reden zijn om met haar nog een tweede nestje te doen. Het vrouwtje moet dan wel probleemloos het eerste nestje gedragen hebben en gezond zijn.

Het vrouwtje gaat voor een dekking, samen met een vriendinnetje, naar de dekman toe. Ik verwacht van de eigenaar van de dekman dat ze genoeg aandacht krijgen en indien nodig medische verzorging.

Als het nestje is geboren, worden de reserveerders daarvan op de hoogte gesteld. Ik zal, als het vrouwtje het toelaat, de eerste dag proberen de geslachten te bepalen. Dit is wel onder voorbehoud, daar ik ook fouten kan maken.

In de daarop volgende weken probeer ik regelmatig foto’s te maken en de rittens in de hand te nemen, zodat ze tam en mensgericht zijn als zij naar hun nieuwe eigenaren gaan. Het is mogelijk voor de reserveerders om langs te komen en ze ‘live’ te bewonderen. Dit echter pas als de rittens zo rond 4 weken oud zijn. Als je rittens gereserveerd hebt, stel ik een bezoek aan de rittens zeer op prijs en verwacht dit min of meer ook van de reserveerder, vooral bij een reserveerder die ik nog niet eerder heb ontmoet.

Ik heb zelf recht op de eerste keus uit het nest, daarna is de keuze aan de eigenaar van de dekman. Meestal houd ik zelf ook één à twee rittens. Voordat de rittens mogen worden opgehaald is de verdeling van de rittens bij de reserveerders bekend.

De rittens mogen verhuizen wanneer ze 6 weken oud zijn en 120 gram wegen. Rittens worden alleen geplaatst per 2 van hetzelfde geslacht of als er al een aantal rittens van dezelfde leeftijd en geslacht bij jou wonen. Bij het ophalen van de rittens krijg je een contract mee met de stamboom.

Elk nest krijgt een nestletter, te beginnen met de eerste letter van het alfabet en zo oplopend. Ik verwacht dan ook dat je een naam kiest conform de letter van het nest. Ik vraag voor een rattery Topolino ritten € 25,00. Graag wordt ik op de hoogte gehouden van het wel en wee van het ritten.